Десетки са загинали при израелски удари по сирийския град Алепо

29-03-2024

38 души са загинали при израелски удари по северния сирийски град Алепо, включително петима бойци на ливанското шиитско движение 'Хизбула', съобщиха пред Ройтерс два източника от областта на сигурността.

По-рано сирийското министерство на отбраната заяви, че неуточнен брой мирни граждани и военни са били убити, след като Израел и екстремистки групировки са атакували Алепо.

Израелските въздушни удари са нанесени по няколко района в околностите на града към 01:45 ч. тази нощ местно време (22:45 ч. по Гринуич), посочи ведомството. Те са съвпаднали с нападения от дронове, извършени откъм Идлиб и селски райони западно от Алепо. За тези атаки беше посочено, че са били предприети от 'терористични организации' срещу мирното население в Алепо и околностите му. Министерството не уточни какъв е броят на загиналите, нито дали жертвите са причинени от израелските въздушни удари или от нападенията на екстремистките групировки, предаде БТА.

'Агресията доведе до мъченичеството и раняването на редица граждани и военнослужещи и причини материални щети на публична и частна собственост', се казва в съобщението.

След нападението на 'Хамас' от 7 октомври срещу израелски мирни граждани и войници, Израел засили ударите си по базите на проирански групировки на територията на Сирия. При някои операции мишена ставаха и позиции на сирийската противовъздушна отбрана и армия. Израел от години извършва подобни акции в Сирия, където влиянието на Техеран се засили, след като Ислямската република започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 г.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net